om gelukkig te worden !!

Hoofdstuk 1: Wees goed voor je Lichaam

1. Sta vroeg(er) op en word iedere morgen om dezelfde tijd wakker

Het liefst lekker vroeg! Je lichaam went aan het ritme en je zult gemakkelijker en met minder (of zelfs zonder) ochtendhumeur opstaan. Je krijgt meer energie. En 's morgens ben je productiever en kun je je beter concentreren.
Let op dat je voldoende slaap krijgt, voor de meeste mensen is dat ongeveer 8 uur, maar heb je last van depressieve gevoelens dan kan dat meer zijn. Slaap ook niet te veel, dat wordt gemakkelijk een gewoonte.

meer >>>

2. Eet gezond

Wat je eet heeft onmiddelijk gevolg voor je humeur en energielevel, zowel op korte als lange termijn. Gezond eten verzorgt je lichaam en geest en je kunt je beter focussen en voelt je gelukkiger. Ongezond eten maakt je slap en humeurig en leidt tot chronische ziekten.
In het algemeen kun je ervan uitgaan dat dit de meest gezonde voeding is: fruit, groente, verse groene kruiden, pitten, zaden en noten.

meer >>>

3. Beweeg

Sporten spoort de hersenen aan om meer serotenine, dopamine en noradrenaline te maken. Deze hormonen maken je beter bestand tegen stress en beschermen je tegen depressie. Op de langere termijn wordt je gezonder.
Onder sport vallen ook: een wandeling of fietstocht, spelen met de kids of de hond, huishoudelijk werk, op je werk de trap nemen i.p.v. de lift.

[Nb! Heb je lichamelijke klachten laat je dan doorverwijzen naar een fysiotherapeut of andere specialist en vraag haar/hem je te helpen bij het opbouwen van een sport of oefeningen.]


meer >>>


Hoofdstuk 2: Omgaan met anderen

4. Wees vriendelijk

Vriendelijkheid is niet alleen besmettelijk, het maakt ook jou gelukkiger. Als je vriendelijk bent tegen anderen, maken je hersenen feel-good-hormonen en -neurotransmitters aan zoals serotenine. Dat maakt het mogelijk sterke relaties te bouwen en je beter te voelen.


meer >>>

5. Spreek positief over anderen

Doe niet mee aan roddelarij, ga op zoek naar de positieve dingen van de mensen om je heen en schep daarover op. Je maakt jezelf en je directe omgeving een stuk positiever en gelukkiger.

meer >>>

6. Verzamel positieve mensen om je heen

zodat je omgeven wordt door positieve energie.


meer >>>

7. Neem tijd om te luisteren

Luisteren helpt je om de wijsheid van anderen te ontdekken (die je natuurlijk niet klakkeloos aan hoeft te nemen) terwijl je je eigen gedachten even helemaal tot rust brengt. Je kunt je heel tevreden voelen door met volle aandacht te luisteren en je helpt er de ander ook nog eens mee.


meer >>>

8. Stop tijd in je sociale contacten

Positieve sociale contacten zijn een sleutel tot geluk! Maak tijd vrij om vrienden en familie te bezoeken en plan quality-time met je lief en je kinderen.


meer >>>

9. Wees eerlijk

Iedere keer als je liegt stijgt je stresslevel en daalt je zelfvertrouwen. Bovendien, als anderen ontdekken dat je een leugenaar bent, zullen je relaties eronder lijden. Eelijk zijn, daarentegen, bevordert je mentale gezondheid en anderen gaan je meer vertrouwen.
Dit betekent niet dat je alles wat in je opkomt botweg moet zeggen. Spreek zorgvuldig of zwijg.


meer >>>

10. Geef

Wees een vrijgevig mens. Dat hoeft niet altijd met kado's, je kunt ook een vriendelijk woord of een glimlach of een compliment geven. Eeen vrijgevig mens is geliefd en geliefd zijn maakt gelukkig.

meer >>>


Hoofdstuk 3: Bereid je voor op een gelukkige toekomst

11. Laat wrok los

Vergeven (k jezelf) is noodzakelijk voor je geluk. Wrok vasthouden betekent dat je boosheid vasthoudt en pijn en andere negatieve emoties. Je wrok loslaten maakt je vrij van negativiteit en maakt plaats vrij voor positieve emoties.
Je hoeft niet persee de ander te vertellen dat je hem/haar vergeeft, het gaat over jou.

meer >>>

12. Verander negatief taalgebruik

Verander je innerlijke dialoog ten positieve. Wees vr vrede i.p.v. tgen oorlog en denk/zeg 'uitdaging' of 'nieuwe kans' inplaats van 'probleem'


meer >>>

13. Reduceer negatieve informatie

Er komt in het dagelijks leven veel negativiteit op je af. Bijvoorbeeld het nieuws op tv, op internet of in de krant. Probeer dat zoveel mogelijk te reduceren. Kijk bijvoorbeeld alleen het nieuws via teletekst, waar je zelf kunt kiezen wat je wilt lezen, zo blijf je toch op de hoogte.

meer >>>

14. Voel dankbaarheid

Mensen die dankbaar zijn voor wat ze hebben en zijn kunnen beter met stress omgaan, hebben meer positieve emoties en zijn beter in het bereiken van hun doelen. Neem steeds even de tijd om je dankbaar te voelen.

meer >>>

15. Leef in het heden

Wees aanwezig in wat je op dit moment aan het doen bent. Vermijd het om negatieve gebeurtenissen keer op keer in je hoofd opnieuw te beleven, daar maak je jezelf ook steeds weer boos of verdrietig mee.
Maak je geen zorgen over de toekomst. Geniet van wat er nu is in je leven.


meer >>>

16. Mediteer

Meditatie helpt je gefocused te blijven, bedaart je zenuwen en steunt en beschermt je innerlijke vrede. Uit onderzoek is gebleken dat het zelfs je hersenen kan veranderen zodanig dat je er gelukkiger van wordt.


meer >>>

17. Ruim op

Rommel zuigt de energie uit je weg, bevordert gevoelens als angst, frustratie, irritatie en afleiding en zelfs schuld. Leef in een opgeruimde omgeving. Gooi rommel die je toch niet gebruikt weg, het neemt alleen maar plaats in, zowel in je huis of kantoor als in je hoofd.


meer >>>

18. Accepteer wat nu is

Alles in je wereld is goed en precies zoals het zijn moet. Jij bent goed zoals je bent. Alles wat nu in je leven is, is er omdat je het eerder gecreerd hebt en/of het wijst je de weg naar een nieuwe creatie. Laat het toe, omhels het, accepteer het, ook al is het niet wat je graag wilt. Pas als je accepteert wat er NU is, kun je beginnen aan verandering.


meer >>>

19. Accepteer wat was

Alles in je verleden is voorbij. Jij bepaalt hoeveel invloed jouw verleden heeft op jouw heden en toekomst. Affirmeer: 'Het is voorbij, ik laat het los. Alles in mijn leven nu is goed zoals het is en ik ben de auteur van mijn toekomst.'

meer >>>


Hoofdstuk 4: Neem Verantwoordelijkheid

20. Je hebt de toestemming van anderen niet nodig

Volg je eigen dromen en verlangens en laat je niet tegenhouden door mensen die altijd wel een 'ja-maar' hebben. Wees trouw aan je eigen hart en laat je niet ontmoedigen.

meer >>>

21. Praat jezelf niet goed

Anderen de schuld geven van jouw fouten lijkt gemakkelijk, maar je geeft daarmee ook de macht weg die fouten te verbeteren en ervan te groeien. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven.

meer >>>

22. Vergelijk jezelf niet met anderen

Jouw leven is uniek, meet je zelfwaarde niet door je te vergelijken met anderen om je heen. Voel jezelf ook niet beter dan een ander, je wordt er alleen oordelend van en je voedt een ongezond gevoel van superioriteit. Meet je succes aan de hand van je eigen voortgang en verbeteringen.

meer >>>

23. Creeer je eigen Persoonlijke Controle

Vermijd het je door andere mensen te laten dicteren hoe je moet leven. In plaats daarvan creeer een persoonlijke controle in je leven, die je toelaat je doelen en dromen te behalen, dit zal je behalve dat ook een fantastisch gevoel van zelfwaarde geven.

meer >>>


Hoofdstuk 5: Word de schepper van je eigen geluk

24. Schep je eigen toekomst

Je gedachten hebben krachten, je verbeelding is magisch en je gevoelens toveren jouw wereld, jouw leven, jouw toekomst. Denk na over wat je graag wilt, schrijf het op, in de tegenwoordige tijd, alsof het er al is. Kijk er elke dag naar en pas je wensen aan waar nodig. Visualiseer dat wat je wilt, zie het voor je, voel het in je vingers, in je lijf, ruik het, hoor het. En vervolgens voel je zoals je je zou voelen als het al werkelijkheid was.opens in new window opens in new window opens in new window opens in new window